Thursday, May 31, 2012

Nieuwe vierkanten voor de eetbare tuin

In deze post een paar fotos van de langzame transformatie van mijn tegeltuin naar een square foot garden moestuin. De fotos zijn allemaal rond hemelvaart genomen.
Ik heb een vierkant gemaakt met de speciale mix en hierin v.l.n.r.,boven naar onder snijbiet, peultjes, rucola ( verspeende) en nogmaals rucola gezet. Aan e rechterkant is nog een nieuw vierkant in wording. Ik heb daar de opgekomen zaailingen en slaplantjes uitgehaald en verspeend naar de andere bakken.
Hieronder een foto van enkele van de gezaaide plantjes die nu groter aan het worden zijn. De courgette is enorm snel gegaan en heeft in een paar dagen de week oude radijsjes al helemaal ingehaald qua groei! Natuurlijk duurt het wel even voordat ik kan oogsten en de radijsjes zullen eerder eetbaar zijn, maar het verschil is echt enorm!
Ook een close up foto van de verspeende lollo biondo en een van de veldsla plantjes. Zoals je ziet ook erg goed aangeslagen. Deze bak zit helemaal vol met de zgn Mel's Mix van compost, turf en vermiculiet. Heel grappig spul is dat trouwens. Heeeeeel licht, doet denken aan van die piepschuim bolletjes qua gewicht. Echter is de textuur wat meer zoals steen en het heeft een parelmoeren glans.
Omdat de bak niet geheel voldoet aan de opgegeven afmetingen (ik heb hem gemaakt van resthout dat ik in de schuur had liggen) heb ik touwtjes gespannen om de ietwat rechthoekige vakken te markeren.
Nog een foto van de ingezaaide bedden van de nieuwe bak. Meest links heb ik snijbiet. Daarnaast calendula, oftewel goudsbloem. Leek me leuk voor wat kleur in augustus en september. Onderste rij heb ik links komkommerkruid ingezaaid. Dit geeft mooie blauwe bloemetjes en deze kun je ook eten. Smaakt naar.... komkommer!
Rechts onderin zie je met goed kijken nu vier kleine zaailingen staan van salie. Ik had deze in de andere bak al in de volle grond uitgezaaid. Nu zijn er pas wat kleine zaailingen opgekomen. Ik heb ze direct verspeend om ze meer groeikans te geven, want ik denk dat de grond die in de andere bak zit gewoon veel te zwaar was voor deze planten.
Al met al dus heel veel ingezaaid. Weinig resultaat nog, maar hopelijk kan ik over een week de eerste radijsjes oogsten!

- Posted using BlogPress from my iPad

Location:Sassenheim

No comments:

Post a Comment