Saturday, July 7, 2012

Courgettes!

Ik houd van courgettes. Ze komen in verschillende soorten, met diverse kleuren en maten. Voor mijn makkelijke moestuin heb ik mij echter beperkt tot de gewone, donkergroene langwerpige variant.
Nog nooit eerder een courgetteplant te hebben grootgebracht, dacht ik dat dit het "veiligst" zou zijn.

Ik heb al vroeg zaadjes uitgeplant in een kasje en deze sloegen ontzettend snel aan. Ik begon met twee, maar las al snel dat er wellicht meerdere courgette planten nodig zijn ivm de bevruchting van de bloemen. Courgetteplanten kunnen grillig zijn en op het net vond ik verhalen over planten die enkel vrouwelijke of enkel mannelijke bloemen produceerden, of helemaal niet gezond waren. Het meest raadzame was dus om een aantal planten te kweken en de meest gezonde en meest producerende te houden. De rest is voor de composthoop :-).
Na al enkele weken waren de planten klaar om verpot te worden en kon ik kiezen welke ik wilde behouden. Ik heb de zaadjes met een interval van twee weken geplant. Zodoende dacht ik voldoende spreiding tussen de bloei te krijgen en daarmee mogelijk een langere en hogere opbrengst.
Omdat de courgetteplant behoorlijk veel ruimte opeist, besloot ik deze in grote potten te houden en niet in de SFG* bakken zelf te zetten.
Een week geleden zijn de eerste bloemen gaan bloeien. Wat zijn die knaloranje trompetten prachtig! Zo jammer dat ze maar 1 ochtend te bewonderen zijn...
Er wilde bij mij in het begin totaal geen mannelijke bloemen groeien, en dus besloot ik te doen wat men in Italie ook doet: de bloemen eten!
Je kunt de bloem met vruchtbeginsel en al opeten ( wel even de stamper verwijderen) en ze zijn heerlijk met een beetje kaas in de kelk verstopt! Heel makkelijk te frituren door ze door een bloembeslagje te halen en in een laagje olie goudbruin te bakken. Probeer het! Het is een ware delicatesse!
Gisteren zijn eindelijk ook de eerste mannelijke bloemen gaan bloeien en ik heb nu twee courgettes handmatig bevrucht. Ik doe dit door de mannelijke bloem van 1 plant te plukken, de bladeren te verwijderen en zo met het stuifmeel op de stamper van de vrouwelijke bloem te strijken. Ik ben benieuwd of het is gelukt!

Courgettes zijn trouwens het lekkerst als ze nog jong en klein zijn. Dus ook onbevruchte mini-courgettes zijn echt lekker! Ik laat ze zelf dan ook niet groter worden dan 15 cm.

*SFG staat voor square foot garden


- Posted using BlogPress from my iPad

Location:Sassenheim

No comments:

Post a Comment