Saturday, May 24, 2014

Mei 2014 -de productie begint te komen

De bakken zijn lekker vol aan het raken en ik ben druk bezig met het continu oogsten en inzaaien van de vakken. Het slechte weer van het moederdagsweekend is nu bijna een vage herinnering en het is nu alweer warm genoeg om de zaailingen van de courgette en pompoen buiten te zetten. Op dit moment staan ze nog veilig in mijn kweekkasje.


Nieuw voor dit jaar is het tuinschriftje dat ik bij ben gaan houden. Het handmatig opschrijven van wat ik waar heb gezaaid en het bijhouden van de groei en de verwachte oogstdatum heeft me enorm geholpen om mijn bakken zo efficient mogelijk te gebruiken. Als ik weet wanneer er een vak leegkomt kan ik daar op inspelen door 1-2 weken daarvoor nieuwe planten uit zaad op te kweken en ze direct als een gezonde en sterke zaailing in de bakken te transplanteren.


Ik ben steeds 1-2 maanden vooruit aan het denken en zaai van mijn gewenste planten enkele kweekbakjes in. Heel handig hierbij zijn de zaaikalenders uit het makkelijke moestuin boek van Jelle (www.makkelijkemoestuin.nl), of de zaaikalenders voor continue oogst van Mel Bartholomew uit zijn Square Foot Gardening boek. Ze geven precies aan in welke periode je nog kunt inzaaien voor een specifieke plant en wanneer je dan verwacht te kunnen oogsten.


Door systematisch elke twee weken te kijken wat ik nog kan inzaaien en hoeveel ruimte ik in mijn bakken vrij ga krijgen, ben ik verzekerd van zoveel mogelijk oogstbare planten op elk moment in het jaar. Natuurlijk zaai ik iets meer in dan ik nodig heb - je weet nooit wat er allemaal sneuvelt door weer, slakken of vogels. Alle zaailingen die ik niet direct verspeen houd ik in potten zolang ik kan. Pas als ik ze echt niet kwijt kan gaan ze op de composthoop.


Wat ik nu oogst:
Sla (pluksla)
Spinazie
De tweede lichting Radijsjes
Peterselie en bieslook

Wat ik nu als zaailing heb staan:
Boerenkool
Broccoli
Meer basilicum en verse kruiden
Jonge Courgette plantjes


- Posted using BlogPress from my iPad

No comments:

Post a Comment