Saturday, July 7, 2012

Peultjes!

In mei heb ik nog snel wat peulen in de grond gestopt. Hoewel het niet wordt aangeraden om peulen in de zomer te groeien, heb ik het er op gewaagd. Dit voornamelijk vanwege het slechte weer en onze uitgestelde zomer dit jaar... Ik heb dan ook twee vierkanten uit mijn makkelijke moestuin gereserveerd hiervoor.




Om ze begeleiden in de klimtocht heb ik voor 1 vierkant een nette driepoot van bamboe neergezet en voor de andere een geimproviseerd klimrek met wat touw.




Voor elke square mag je van Mel bartholomew tot wel 9 planten zetten, dus dit heb ik ook geprobeerd. Niet alle peulen kwamen netjes op, dus heb ik later nog bijgeplant en een paar in een bloempot gestopt.
De peulen zijn goed opgekomen en enorm gegroeid in de laatste paar weken. De eerste bloemen kwamen eind juni ineens aan de plant. Nu staat de hele plant in bloei en heb ik een zee aan witte bloempjes en....peulen!
De bloemen zijn snel bevrucht en binnen no-time groeien er kleine baby peultjes aan de plant. Overnacht groeien die uit tot flinke peulen een duim groot!




Met peulen is het zo dat je deze het beste jong kunt eten. Hoe meer je ook blijft plukken, hoe meer je de plant stimuleert nieuwe bloemen te maken. Ik oogst dan ook elke dag een handje.




Sommige varianten zijn rauw te eten, maar ik vind ze lekkerder in roerbak of geblancheerd. Gewoon een paar peultjes versnipperen door de rijst of risotto is ook lekker om net even wat meer die frisse, knapperige en groenige lentesmaak aan je gerecht te geven!
- Posted using BlogPress from my iPad

Location:Sassenheim

Courgettes!

Ik houd van courgettes. Ze komen in verschillende soorten, met diverse kleuren en maten. Voor mijn makkelijke moestuin heb ik mij echter beperkt tot de gewone, donkergroene langwerpige variant.




Nog nooit eerder een courgetteplant te hebben grootgebracht, dacht ik dat dit het "veiligst" zou zijn.

Ik heb al vroeg zaadjes uitgeplant in een kasje en deze sloegen ontzettend snel aan. Ik begon met twee, maar las al snel dat er wellicht meerdere courgette planten nodig zijn ivm de bevruchting van de bloemen. Courgetteplanten kunnen grillig zijn en op het net vond ik verhalen over planten die enkel vrouwelijke of enkel mannelijke bloemen produceerden, of helemaal niet gezond waren. Het meest raadzame was dus om een aantal planten te kweken en de meest gezonde en meest producerende te houden. De rest is voor de composthoop :-).




Na al enkele weken waren de planten klaar om verpot te worden en kon ik kiezen welke ik wilde behouden. Ik heb de zaadjes met een interval van twee weken geplant. Zodoende dacht ik voldoende spreiding tussen de bloei te krijgen en daarmee mogelijk een langere en hogere opbrengst.
Omdat de courgetteplant behoorlijk veel ruimte opeist, besloot ik deze in grote potten te houden en niet in de SFG* bakken zelf te zetten.




Een week geleden zijn de eerste bloemen gaan bloeien. Wat zijn die knaloranje trompetten prachtig! Zo jammer dat ze maar 1 ochtend te bewonderen zijn...




Er wilde bij mij in het begin totaal geen mannelijke bloemen groeien, en dus besloot ik te doen wat men in Italie ook doet: de bloemen eten!
Je kunt de bloem met vruchtbeginsel en al opeten ( wel even de stamper verwijderen) en ze zijn heerlijk met een beetje kaas in de kelk verstopt! Heel makkelijk te frituren door ze door een bloembeslagje te halen en in een laagje olie goudbruin te bakken. Probeer het! Het is een ware delicatesse!








Gisteren zijn eindelijk ook de eerste mannelijke bloemen gaan bloeien en ik heb nu twee courgettes handmatig bevrucht. Ik doe dit door de mannelijke bloem van 1 plant te plukken, de bladeren te verwijderen en zo met het stuifmeel op de stamper van de vrouwelijke bloem te strijken. Ik ben benieuwd of het is gelukt!

Courgettes zijn trouwens het lekkerst als ze nog jong en klein zijn. Dus ook onbevruchte mini-courgettes zijn echt lekker! Ik laat ze zelf dan ook niet groter worden dan 15 cm.

*SFG staat voor square foot garden


- Posted using BlogPress from my iPad

Location:Sassenheim

Monday, June 11, 2012

Eerste radijsjes uit de tuin!

Na een paar zonnige dagen zijn de radijsjes groot genoeg om te oogsten. Ik had ze niet in de volle grond gezaaid, maar in potten getransplanteerd. Radijsjes hebben niet veel ruimte nodig en zijn ideaal om in potten te kweken! Voor iedereen die geen grote tuin heeft maar wel ruimte voor een paar potten is dit dan ook een hele smakelijke, makkelijk en snel te kweken smaakmaker.




Met de speciale grondmix met turf, compost en vermiculiet houden de potten lang hun vocht vast, zodat het gevaar op uitdrogen veel minder is. Een ander voordeel is dat ik de potten tijdens erg zonnige dagen in de schaduw kan zetten. Ik kan de potten dan ook langer zonder wateren laten staan- ook al zijn ze erg klein. Op deze manier wordt het water geven wel erg makkelijk :-)




De radijsjes zijn dus een enorm succes en blijf ik zeker tot het einde van het seizoen zaaien en oogsten!
- Posted using BlogPress from my iPad

Location:Sassenheim

Saturday, June 2, 2012

Oogst begin juni

Het is nu begin juni en na het koude voorjaar is er eindelijk wat warmte gekomen. De tuin doet het goed en de eerste zaailingen komen boven. Nog niet veel te oogsten dus, zeker niet als je wat later in het jaar bent gestart. Net zoals ik.

Dus wat eet ik nu uit eigen tuin?

De rucola is flink aan het groeien, evenals de veldsla en lollo bionda. Ook al zijn deze plantjes nog niet volgroeid, je kunt er wel hier en daar een blaadje afsmokkelen voor bij een lekkere boterham met kaas, bijvoorbeeld.




De basilicum en oregano doen het prima, dus hiervan kan ik flink oogsten voor heerlijke verse pastasauzen of zelfgemaakte pesto.





Al met al nog geen grote hoeveelheden en meer smaakmakers dan echte groentes. Om mijn ongeduld wat te temperen, heb ik daarom wat tuinkers gezaaid in de vensterbank. Dit is binnen enkele dagen te eten en ook heerlijk bij dat eerder genoemde broodje kaas :-)




- Posted using BlogPress from my iPad

Location:Sassenheim

Friday, June 1, 2012

De eerste zaailingen

Het is de afgelopen week erg mooi geweest en alles wat ingezaaid is schoot werkelijk de grond uit! Van de meeste plantes zijn alle zaailingen goed opgekomen en ze groeien op dit moment erg hard. Het lijkt wel of sommige planten van de een op de andere dag verdubbelen in grootte.
Salie, komkommerkruid en calendula zijn uitgekomen. Niet allemaal, maar toch wel zeker 90% opkomst.




De bonenplantjes en peultjes doen ook erg hun best. Ik heb gemerkt dat de bonenplantjes goed kiemen, maar er toch een of twee zaden slachtoffer zijn geworden van een made die zich in de kiemende peul heeft geboord. Ik heb er niet bij stilgestaan dat er ook zaden niet zouden kunnen kiemen, en enkel 1 boon per gaatje gezaaid. Gelukkig passen er vijf in een vierkant en de andere vier zijn wel opgekomen.



Ook niet alle peultjes zijn opgekomen. Daar had ik er tien van in een square oftewel vierkant geplant. Het lijkt erop dat acht het wel gaan redden. Aangezien Mel Bartholomew in zijn boek van square foot gardening het heeft over negen peulen per square foot, ben ik tevreden met acht.




Al met al moet ik volgende keer dus duidelijk rekening houden met de mogelijkheid van het niet opkomen van zaden (zeker als je zo zuinig met je zaden omgaat). Je wilt natuurlijk niet maar de helft van je geplande oogst krijgen!
- Posted using BlogPress from my iPad

Location:Sassenheim,Nederland

Kervelsoep uit eigen tuin

In april had ik al het een en ander uitgezaaid aan kruiden in potten. Niet alles wilde even goed opkomen door de kou, maar de kervel deed het uitzonderlijk goed!




Prachtige plant met een wat zachtere, peterselie-achtige smaak. Tevens zijn er lichte hinten van anijs te ontdekken. Ik was wel bekend met kervel van naam, maar had er zelf nog nooit mee gekookt. Toen het oogsttijd was dus direct een lekker recept opgezocht voor kervelsoep.

Voor 2 personen:
Halve gesneden prei
Een gesnipperd sjalotje
Een of twee bosjes kervel
1 kleine aardappel, in blokjes
Zout
Peper
Kippen- of groentenbouillon blokje
Water
Scheutje melk of room

Fruit de prei met sjalot aan in de pan en doe hier de gesneden kervel bij. Roer even om en doe de aardappelblokje erbij. Voeg nu voldoende water toe en/ of bouillonblokje zodat alles net onder staat en laat 10-15 min zachtjes pruttelen. Breng op smaak met zout en peper waar nodig.
Als de aardappelblokjes gaar zijn, zet dan de staafmixer erin en pureer. Je kunt natuurlijk ook de blender gebruiken.
Eventueel kan je nu wat melk of room toevoegen, om de soep iets meer body te geven en iets romiger te maken.

En Voila! Een heerlijk soepje van mijn eerste echte oogst uit mijn eetbare tuin. Dat smaakt natuurlijk naar meer :-)




- Posted using BlogPress from my iPad

Mijn plan voor de tuin en nieuwe bak!

Ik heb een overzicht gemaakt van waar ik mijn bakken wil plaatsen. Op dit moment heb ik sinds 20 mei een tweede bak staan, naast de grote bak die ik vorig jaar heb gebouwd. Ik denk dat het ook wel even zal duren voordat ik alles voor elkaar heb, maar de start is gemaakt.



Van wat resthout heb ik een nieuwe SFG bak in elkaar gezet om mijn eigen groenten en sla in op te kunnen kweken. Het heeft me een paar uurtjes gekost, vooral omdat ik totaal niet handig ben met de schroevendraaier, maar hier is hij dan: mijn tweede square foot garden!





Helemaal gevuld met die bijzondere mix. Ik ben benieuwd.
De verspeende slaplantjes die ik zelf heb opgekweekt staan er al in. Tevens heb ik voor een euro vier veldsla plantjes gekocht. Ook deze staan in de bak en ernaast. Schijnt dat veldsla meer een wintergroente is dus ik heb hem in een aparte bak gezet. Zo kan ik ze makkelijk altijd naar de schaduw en koelte verplaatsen.


-Posted using BlogPress from my iPad

Thursday, May 31, 2012

Nieuwe vierkanten voor de eetbare tuin

In deze post een paar fotos van de langzame transformatie van mijn tegeltuin naar een square foot garden moestuin. De fotos zijn allemaal rond hemelvaart genomen.
Ik heb een vierkant gemaakt met de speciale mix en hierin v.l.n.r.,boven naar onder snijbiet, peultjes, rucola ( verspeende) en nogmaals rucola gezet. Aan e rechterkant is nog een nieuw vierkant in wording. Ik heb daar de opgekomen zaailingen en slaplantjes uitgehaald en verspeend naar de andere bakken.




Hieronder een foto van enkele van de gezaaide plantjes die nu groter aan het worden zijn. De courgette is enorm snel gegaan en heeft in een paar dagen de week oude radijsjes al helemaal ingehaald qua groei! Natuurlijk duurt het wel even voordat ik kan oogsten en de radijsjes zullen eerder eetbaar zijn, maar het verschil is echt enorm!




Ook een close up foto van de verspeende lollo biondo en een van de veldsla plantjes. Zoals je ziet ook erg goed aangeslagen. Deze bak zit helemaal vol met de zgn Mel's Mix van compost, turf en vermiculiet. Heel grappig spul is dat trouwens. Heeeeeel licht, doet denken aan van die piepschuim bolletjes qua gewicht. Echter is de textuur wat meer zoals steen en het heeft een parelmoeren glans.
Omdat de bak niet geheel voldoet aan de opgegeven afmetingen (ik heb hem gemaakt van resthout dat ik in de schuur had liggen) heb ik touwtjes gespannen om de ietwat rechthoekige vakken te markeren.




Nog een foto van de ingezaaide bedden van de nieuwe bak. Meest links heb ik snijbiet. Daarnaast calendula, oftewel goudsbloem. Leek me leuk voor wat kleur in augustus en september. Onderste rij heb ik links komkommerkruid ingezaaid. Dit geeft mooie blauwe bloemetjes en deze kun je ook eten. Smaakt naar.... komkommer!
Rechts onderin zie je met goed kijken nu vier kleine zaailingen staan van salie. Ik had deze in de andere bak al in de volle grond uitgezaaid. Nu zijn er pas wat kleine zaailingen opgekomen. Ik heb ze direct verspeend om ze meer groeikans te geven, want ik denk dat de grond die in de andere bak zit gewoon veel te zwaar was voor deze planten.




Al met al dus heel veel ingezaaid. Weinig resultaat nog, maar hopelijk kan ik over een week de eerste radijsjes oogsten!

- Posted using BlogPress from my iPad

Location:Sassenheim

Eerste bakken gebouwd

De eerste bak in mijn tuin is vorig jaar al tot stand gekomen. Een simpele verhoogde border gemaakt van een paar planken hout aan de zijkant van mijn tuin. Het plan was om hier wat vaste planten in te zetten dit voorjaar. Van de winter heeft de bak dienst gedaan als een decoratief vak met wat heideplantjes erin. Deze bak heeft de goede afmetingen voor een square foot garden**, en er kunnen diverse vakken worden gemaakt.

Voor mijn eigen square foot garden was het noodzakelijk de heideplanten en vaste planten te verplaatsen. Ik had ook veel grind in de bakken liggen, dus dat moest er ook uit. Al met al een flinke klus, die ik in delen besloot uit te voeren.

Eerste stap - verplaatsen van heideplanten en vaste planten
Tweede stap - verwijderen van grind
Derde stap - bewerken van de grond en inzaaien


De eerste stap is prima verlopen en mijn heideplanten en struikjes staan gelukkig te wezen in hun bakken en potten. De heideplantjes bloeien in de winter en ik kan ze dan weer uitpotten en over de tuin verspreiden voor wat kleur.

De tweede stap was wat bewerkelijker. Het verwijderen van het grind was een hele klus en ik kreeg soms het gevoel een soort van Assepoester te zijn met het uitzeven van de vele steentjes tussen de aarde! Dit kostte echt veel meer tijd dan ik had verwacht. Het was ondertussen al april en ik wist dat ik snel zou moeten gaan zaaien! Tijd voor plan B dus: grind verwijderen per vak.
Ik heb direct een vak van 2x2 vrijgemaakt en verderop in de bak het grind weggeschoven in kleine vlakjes om alvast te kunnen zaaien. Het plan zou zijn om de opgekomen zaailingen dan later te verspenen in de nieuwe SFG vakken met speciale grondmix.

**Volgens de square foot garden of SFG methode is het mogelijk om in een square foot (ca. 30 x 30 cm)planten op te kweken. In sommige vakken kunnen zelfs meerdere planten worden gekweekt!De methode is oorspronkelijk naar buiten gebracht door Mel Bartholomew. Hij heeft er dan ook een geweldig boek over geschreven die via Kindle en Amazon zo digitaal is te downloaden. Zeker de moeite waard!

De start van een nieuwe SFG tuin!

Na het lezen van het geweldige boek over Square Foot Gardening van Mel Bartholomew, ben ik gegrepen door het moestuin virus. Ik heb een betegelde tuin en zag direct de potentie van deze zogenaamde vierkante meter tuin. Vol goede moed ben ik daarom begonnen aan mijn eigen SFG avontuur! Op deze blog houd ik de vorderingen bij van mijn eigen vorm van square foot gardening, met vele fotoverslagen van de groei en bloei in de SFG bakken.
Enjoy!


- Posted using BlogPress from my iPad

Location:Sassenheim,Nederland